Ανακαλύπτω ένα τυφλό μου σημείο
(blind spot/Παράθυρο Johari)
+
Θέτω συγκεκριμένο, μετρήσιμο και ρεαλιστικό στόχο, που να με ενθουσιάζει
+
Δημιουργώ νέα Θετική Συνήθεια Ανάπτυξης (Growth Mindset Habit) που θα με οδηγήσει σταδιακά εκεί
=
Γίνομαι η βελτιωμένη έκδοση του εαυτού μου!
Όπως έχουμε συζητήσει σε προηγούμενο άρθρο για το Παράθυρο Johari, η πιο έξυπνη, απλή και αποδοτικότερη μέθοδος να ανακαλύψω σημεία του εαυτού μου, τα οποία να μπορούν να βελτιωθούν, είναι να είμαι δεκτικός στο feedback.
Το να δέχομαι το feedback από τους άλλους είναι εξαιρετικό, όμως τι γίνεται αν οι άλλοι δεν μας προσφέρουν feedback; Είτε επειδή δε γνωρίζουν τον τρόπο, είτε επειδή διστάζουν και φοβούνται μήπως γίνουν αγενείς ή δυσάρεστοι σε μας;
Νέο εργαλείο:
Εκτός από το να δέχομαι feedback (παθητικά), μπορώ και
να το ζητώ ενεργητικά (active feedback)!
Πώς μπορώ λοιπόν να ζητώ ενεργητικά, να διεκδικώ το “δώρο” μου; Ακολουθούν 6 βήματα για την επιτυχία!
Βήμα 1ο: Προετοιμάζομαι σωστά. Προσπαθώ, μέσα από όποιες πηγές έχω στη διάθεσή μου, να ανακαλύψω κάποια μικρά, έστω αδιόρατα σημεία, τα οποία ίσως κρύβουν ένα τυφλό μου σημείο, όπως:
- Κάποια επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα στη δουλειά μου, όπως συνεχόμενες αποτυχίες στο κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών ή η αδυναμία μου να είμαι συνεπής σε προθεσμίες κ.α.
- Συζητήσεις ή μικρά σημάδια στη συμπεριφορά των άλλων, για παράδειγμα δεν με κάλεσαν σε μια συνάντηση για καφέ μετά το γραφείο ή μετά την παρουσίασή μου δεν είχε κανείς διάθεση για περαιτέρω συζήτηση κ.α.
Βήμα 2ο: Διασφαλίζω ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες (όχι μπροστά σε άλλους, χωρίς συναισθηματική φόρτιση, να υπάρχει χρόνος κα) και ετοιμάζομαι για να ακούσω, όχι να απαντήσω.
Βήμα 3ο: Είμαι ξεκάθαρος για το λόγο που ζητώ feedback. Αν ζητήσω τη γνώμη κάποιου ευθέως για ένα πιθανό σημείο βελτίωσής μου, το πιο πιθανό είναι να μη μου δώσει αμέσως την αντικειμενική πληροφόρηση που χρειάζομαι, για πολλούς λόγους, όπως να μη γνωρίζει τον τρόπο, να διστάζει ή και να μην το θεωρεί σημαντικό θέμα. Αν όμως δώσω εγώ το λόγο; Αν εξηγήσω ότι προσπαθώ για παράδειγμα να βελτιώσω την ικανότητά μου στις παρουσιάσεις επειδή τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσω τη δουλειά της εταιρίας μας σε ένα διεθνές συνέδριο; Τώρα ίσως να έχει ένα λόγο να με βοηθήσει!
Βήμα 4ο: Έχοντας σημαντικό λόγο να βοηθήσει, στη συνέχεια υποβοηθώ τον άλλο κάνοντας συγκεκριμένες και έξυπνες ερωτήσεις, επικεντρωμένες σε αντικειμενικά δεδομένα (facts), που θα με βοηθήσουν να κατανοήσω τη συμπεριφορά μου και τα αποτελέσματά της (θετικά ή αρνητικά), για παράδειγμα:
- Στην παρουσίαση που έκανα ποια σημεία θα κρατούσες οπωσδήποτε όπως είναι και ποια σημεία πιστεύεις θα μπορούσαν να μειωθούν σε χρόνο ή να δοθούν ως απλές σημειώσεις;
- ο τρόπος που μίλησα στον πελάτη πιστεύεις τον έκανε να αισθανθεί ασφάλεια;
Βήμα 5ο: Μόλις πάρω την ανατροφοδότηση που ζητώ, ευχαριστώ τον άλλο, αφήνω περιθώριο να προσθέσει κάτι ακόμα αν θέλει και δεν απαντώ με δικαιολογίες.
Βήμα 6ο: Στη συνέχεια διασταυρώνω τα δεδομένα με τρίτους και:
- αν διαπιστώσω ότι η ανατροφοδότηση έχει βάση, αποφασίζω ενέργειες βελτίωσης αν είναι αρνητική η ανατροφοδότηση ή επιβεβαιώνω συμπεριφορές, αν η ανατροφοδότηση είναι θετική
- αν ο συνομιλητής μου είχε παρερμηνεύσει κάποια ενέργεια ή δεν ευνοούσαν οι εξωτερικές συνθήκες ή ήταν τυχαίο το συμβάν, το συζητώ και πάλι μαζί του αντικειμενικά με την πρώτη ευκαιρία (για να μη μείνει η σκιά)
Έτσι, φέρνοντας ένα ακόμη τυφλό σημείο μου στην επιφάνεια, μπορώ να θέσω ένα νέο στόχο, να δημιουργήσω μια νέα συνήθεια, η οποία, όπως αποκαλύπτει η Νευροεπιστήμη (Neuroscience), μπορεί να με βοηθήσει να επανακαλωδιώσω (Rewire) τον εγκέφαλό μου, με προσανατολισμό προς την επιτυχία!
Published By