H Human Asset μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει όλα εφόδια που απαιτούνται για την επιτυχή συμμετοχή στελεχών στην εξέταση για την πιστοποίηση PMI-ACP® (Agile Certified Practitioner) του Project Management Institute (PMI)®, η οποία αποτελεί την πιο γρήγορα ανερχόμενη πιστοποίηση του PMI® (5.265 πιστοποιημένοι PMI-ACP® τον Μάρτιο του 2014, έναντι 3.249 τον Ιούνιο του 2013, με τον αριθμό να αυξάνει συνεχώς). Με δεδομένο το κύρος του συγκεκριμένου οργανισμού σε θέματα Project Management, η απόφασή του να συμπεριλάβει τις Agile μεθοδολογίες στην ομάδα των πιστοποιήσεων που εκδίδει, αποδεικνύουν την αξία και τα οφέλη της συγκεκριμένης πιστοποίησης.
-
Ευάγγελος Μονοχρήστου
Ο Δρ. Ευάγγελος Μονοχρήστου είναι Διδάκτορας του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε τη...
Σε διεθνές επίπεδο, ο βαθμός υιοθέτησης των agile (ευέλικτων) μεθοδολογιών αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη καταστεί κυρίαρχη τάση στη διαχείριση έργων πληροφορικής. Οι agile μεθοδολογίες αποτελούν μία προσπάθεια απάντησης στις συνεχείς αιτήσεις της παγκόσμιας κοινότητας ανάπτυξης λογισμικού για περισσότερο ευέλικτες, προσαρμόσιμες, γρήγορες και αποτελεσματικές μεθόδους ανάπτυξης λογισμικού και διαχείρισης των Έργων Πληροφορικής γενικότερα. Οι μεθοδολογίες αυτές βασίζονται σε μια αρκετά διαφορετική σε σχέση με την «παραδοσιακή» (traditional) προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει:
- επαναληπτική (iterative and incremental) ανάπτυξη (μικρές εκδόσεις του λογισμικού με ταχύτατους κύκλους ανάπτυξης),
- απόλυτη συνεργασία με τον πελάτη (ο οποίος στην ουσία συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου), και
- προσαρμοστικότητα (δυνατότητα να γίνονται αλλαγές ως την τελευταία στιγμή).
Έρευνα της Version One (The State of Agile Development – 8th Annual Survey) το έτος 2013 κατέγραψε ότι το 88% των συμμετεχόντων (3501 απαντήσεις ειδικών του χώρου) δήλωσε ότι στην εταιρία που εργάζεται χρησιμοποιούνται ευέλικτες μεθοδολογίες για την ανάπτυξη / διαχείριση του συνόλου ή μέρους του συνόλου των έργων πληροφορικής που υλοποιούν.
Σε έρευνα της Forrester (The Forrester Wave™: Agile Development Management Tools, Q2 2010) καταγράφηκε ότι το 2009 το 35% των οργανισμών χρησιμοποιούσε agile μεθοδολογίες. Αντίστοιχη έρευνα της Actuation Consulting (https://www.planbox.com/agile-by-the-numbers-2013-performance-study/) κατέγραψε ότι το 2013 το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε στο 73.68%, ενώ μόνο το 12.5% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί παραδοσιακές μεθόδους (waterfall).
Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα / workshop 24 ωρών στα ελληνικά, αλλά με την ορολογία, το εκπαιδευτικό υλικό και τις προπαρασκευαστικές εξετάσεις στα Αγγλικά. Η υποστήριξη των συμμετεχόντων είναι διαρκής και γίνεται – εκτός από τις ώρες κατάρτισης – σε διάρκεια ενός μήνα, μέσα από πλατφόρμα e-learning, Wiki, και ειδικών Preparation Mock Exams. Το σημείο που το πρόγραμμα υπερτερεί κάθε άλλου παρόμοιου προγράμματος είναι η συνεχής υποστήριξη από απόσταση (e-Learning & Web 2.0 tools).
Το παραπάνω πρόγραμμα προετοιμασίας υλοποιείται σε 6 συνεδρίες των 4 ωρών, οι οποίες ξεκινούν πάντοτε απογευματινές ώρες ή Σαββατοκύριακο ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι.